Days
Hours
Minutes
Seconds

Pataky Attila: Az én lelkemnek nagyon fontos a szórványmagyarság

Daytona Beach várja az Edda együttest! 

Szerző: Barnyák Mónika
2020-ban először, teljes létszámban indul el amerikai turnéjára, március végén az Edda zenekar. Első állomásuk a napfényes Daytona Beach lesz, ahol az első alkalommal megrendezésre kerülő Hungarian Summit rendezvényen fognak fellépni a magyar közönség előtt. Ebből az alkalomból adott exkluzív interjút Pataky Attila, a zenekar lelke, hogy meséljen a HungarianHub olvasóinak a közelgő élményekről.

Mi az első ami Amerikáról eszedbe jut?

Általában én már igyekszem a dolgokat a szépoldaláról nézni, ami lélekemelés, ami erősít és nem gyengít.  Amerika gyönyörű, egyébként nem először járok ott. Rengeteg csodálatos része van és meggyőződésem hogy rengeteg csodálatos ember lakja. De mint mindennek a Földön van egy másik oldala is, de engem az nem érdekel. Ahogy a bölcsek mondják csak a szépre emlékezem. Mi azért megyünk Amerikába, hogy boldogságot és örömet vigyünk a dalainkkal. Életigenlést viszünk magunkkal, ezért tehát nekem Amerika szép… 

Tudom, hogy nagy Harley motoros vagy…

Igen, én is, Orsi, a feleségem is, fiaim is, mi mind imádunk motorozni családban. A Harley találkozó sajnos két héttel előbb van, mint ahogyan mi érkezünk. Nagyon jó lett volna látni, de mi akkor még itthon leszünk, mert március 7-én az Arénában egy nagy RETRO bulink van. Utána meg kell egy kis pihenés mielőtt neki indulink az amerikai turnénak. Két hónapot próbálunk, egyszerűen nem fér bele most semmi más. Amit lehet megnézünk majd kint persze, de nem ez a fő cél hanem az, hogy a koncerttel egy fergeteges élményt adjunk és mindenki jól érezze magát. Így majd csak az elsuhanó motorokat fogjuk megcsodálni valószínűleg.

Hogyan zajlik le egy turné?

Ennek a koncertnek leginkább nagyon sok technikai része van. Engedélyek beszerzése, a menedzsereknek mindent leszervezni hozzá, a szállásokat, a koncert helyszíneket, a hang és fény cuccokat leellenőrizni, ami a mi igényeinknek megfelel. Nagyon fontos hogy a legjobb minőséget tudjuk produkálni, szóval ezek már nagyban zajlanak, hogy a háttér megfelelő legyen. Profi módon készülünk arra amit vállaltunk. Ez lesz a nagy találkozás, hiszen a zenekar már nagyon régóta vágyik rá, hogy eljusson együtt Amerikába, és megmutathassuk mit tudunk, hogy magyar nyelven megszólalhassunk, ami a világ egyik legcsodálatosabb és legkifejezőbb ragozó nyelve. 46 éve turnézik a zenekar, imádunk zenélni mindannyian, imádunk élőben játszani, ez az életünk, ez a boldogságunk. Végre ennyi év után ott lehetünk és zenélhetünk Amerikában, már nagyon várjuk. Mindenesetre a banda profi utazónak számít, ezalatt a turné alatt igazából semmi másra nem lesz időnk, csak a fellépésekre fogunk koncentrálni.

Igaz, hogy esetleg meglepetésekre is számíthatunk a koncerten?
Minden dalunk megélt élmények alapján írodott eddig is, ezt biztosan állíthatom, hiszen én írom a dalokat. Bármi lehet, ez a koncert is adhat ihletet, ha egy impulzus beindul én máris nekilátok megírni egy dalt. A lényeg, hogy egy slágerfesztivált viszünk az Edda dalaiból, és én közben nagyon figyelek a közönségre mindig, ezért ha úgy érzem, hogy még ezt a dalt vagy még azt a dalt el kell játszanunk, akkor eljátszuk. Volt már rá példa, hogy valaki beüvöltött: Éjjel érkezem Ati, akkor a következő pillanatban leállítottam a zenekart és eljátszottuk az Éjjel érkezemet. 230 dalunk van, ebből 150-180-at bármikor, helyből elénekelek, eljátszunk. Meglepetések mindig várhatók ez nem egy dermedt dolog, mi teljesen hajlunk ahhoz, ami ott történik és ahogy van. Ezért nevezem én a rock zenét, a pillanat varázsának. Ha jól kezeli az ember és jól teszi a dolgát, az a pillanat varázsa, ott van, én meg vezénylem ezt immár negyvenhatodik éve.
IMG_1902
Tudnál az Egyesült Államokban élni?

Az én lelkemnek nagyon fontos a szórványmagyarság, a mi koncertünk egy fajta küldetés. Felhívni a figyelmet a valóságos létezésünkre, dolgainkra, múltunkra, jelenünkre.
Ha a sorsom arra kanyarított volna, biztosan ott is megállnám a helyem. De nekem nem ezt adta a jó Isten, nem ez az én dolgom. Nagy tisztelet azoknak akik – hiszen sokaknak menni kellett – így is helytállnak. A haza rezgése nélkül élni, nem könnyű fizikai és lelki teher. Nagyon tisztelem azokat, akik erre képesek. A szórványban különösen érvényes, hogy adunk és kapunk, mindig rengeteg élménnyel jövünk haza egy-egy külföldi fellépésről.
Általában nekem maximum három hét az amit még kellemesen kibírok távol a Kárpát-medence rezgésétől, de egy hónap távollét az már sok lenne. Ha egy hosszú turnéra kellene mennem mindenképpen nagyon hiányoznának akik közel állnak hozzám, a szeretteim, a családom és az Edda tábor.

Mit üzennél a hazájuktól távol élő magyaroknak?

Én is, és az egész zenekar már nagyon várjuk a találkozást a kintélő magyarokkal. Én úgy goldolom, hogy először is, a magyarság feladata a fény és a szeretet felmutatása. Ezt számtalanszor bizonyítottuk már. Egymás segítése, támogatása rendkívül fontos hiszen csak ez vihet minket magyarokat előre. Hiszem, és tudom, és remélem, hogy a szeretet az egyetlen igazság, nincs más. Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Szeretném ezt a pár soros üzenetet, amit még karácsony előtt irtam veletek is megosztani…
Pataky Attila: Szeretet
Utazók vagyunk, kozmikus utazók
Csillagpor vagyunk, mely a végtelenség örvényében kavarog
Az élet örök, az élet kifejeződései elsuhanók, múlandók, törékenyek
Létünk, mint a suhanó felhők az egyik pillantban még nincs, aztán van, majd újra eltűnik
A létezés születését vagy halálát látni gyönyörűséges és félelmetes
De ha jól teszed a dolgod egyvillanásnyi életed még szép is lehet
Becses pillanat ez, de futólagos, kis epizód az örökkévalóság tengerében
Lehetőség, hogy ragyogj, tudom nem könnyű, de, figyelj nagyon. Figyelj!
Hisz előbb vagy utóbb minden és mindenki megmutatja magát
A lelkes építeni a lelketlen csak ártani fog
De ha tiszta szívből csak jót teszünk, akkor megérte a fáradtságos, küzdelmes életünk
Én vallom, tudom, hiszem, hogy a SZERETET az egyetlen igazság, nincs más, nem lehet
Köszönöm a beszélgetést, már nagyon várjuk a találkozást.
Edda együttes amerikai turnéjának első állomása, Daytona Beach, 2020 március 28.

Az EDDA Művek tavaszi amerikai turnéja kapcsán megjelent sajtóhírek miatt sokakban felmerültek kérdések, ezekre az alábbiakban szeretnénk hitelt érdemlően válaszolni.

Miért kell fizetnünk a jegyekért és miért ekkora összeget?
A befogadó szervezetek nem részesülnek az állami támogatásból, valamint a szervezés költségeit a helyszíneknek kell fedezni. Egy nagyszabású, élő koncert színvonalas megvalósításához komoly színpad-, fény- és hangtechnika szükséges, valamint a vízum ügyintézési költségeken felül a helyszínbérlést, illetve a marketing költségeket is finanszíroznunk kell.

A jegybevétel egy része a kárpátaljai magyarok megsegítésére fordítódik (a tavalyi koncertsorozat adományaiból a Szent Mihály Gyermekotthon kapott támogatást).

A fennmaradó összeg az egyéb helyi magyar események szervezésének költségeit fogja fedezni.
Kik szervezik az eseményt?
A turnét az Extra Hungarium Alapítványa szervezi, amelyet ezúton is köszönünk! Mi a helyi befogadó szervezetek egyike vagyunk.

Büszkék vagyunk, hogy egy ekkora múlttal rendelkező zenekart vendégül láthatunk és ilyen nagyszabású produkció megszervezésére kaptunk felkérést, amivel reményeink szerint a helyi magyar közösségeknek egy felejthetetlen élményt tudunk biztosítani. A szervezők sokéves tapasztalata alapján, egy ilyen nagyságú eseményt nem tudnánk megvalósítani önerőből.

Bízunk benne, hogy mindenki értékeli a szervezők és az önkéntesek erőfeszítéseit és áldozatos munkáját.

A változás jogát fentartjuk!
Play Video

1870 Victory Cir, Daytona Beach, FL 32114 One Daytone Hotel

One Daytona hotel
1870 Victory Cir, Daytona Beach, FL 32114
218206419